2015. november 1., vasárnap

Pozsonyi kifli

Pozsonyi kifli glutén laktóz és tojás nélkül 




Régóta szerettem volna elkészíteni a pozsonyi kiflit, "majdnem úgy", ahogy régen sütöttem a férjem édesanyjától kapott recept szerint.
A kisebbik fiam miatt a tojás kimarad, de ebbe már került laktózmentes tejtermék. 

Aki nem ehet tejet, annak javaslom, hogy ezzel a tésztával készítse el, nem fog csalódni :) Így tej tojás és gluténmentes is lesz. 

Az adagokat feleztem, írom a hozzávalókat, ebből 18 db kifli jön ki:


  • 35 dkg Il Pane di Anna új, gyúrható gluténmentes lisztkeverék (kelt tésztához és kenyérhez) 
  • 12,5 dkg laktózmentes vaj (lehet LIGA is)
  • 150 gramm laktózmentes tejföl (kis dobozos)
  • 18 gramm porcukor
  • csipet só
  • 10 gramm friss Budafoki élesztő
  • 90 ml langyos laktózmentes tej
  • reszelt citromhéj
  • 2 kanál liszt a dagasztáskor
A töltelékhez:
  • 12,5 dkg dió
  • 7 dkg porcukor
  • 1/2 dl laktózmentes tej
Először a tölteléket készítem el, a tejet felforrósítom, a diót a porcukorral elkeverem majd ráöntöm a tejet, kikeverem alaposan és félreteszem. Pár perc múlva letakarva a hűtőbe teszem, és ott tartom felhasználásig. 

A tésztához az élesztőt pici cukorral a tejben felfuttatom, közben a lisztet, a porcukrot, citromhéjat a csipet sót kikeverem,a kockára vágott vajat hozzáadom és elmorzsolom. Mikor már elég morzsalékos, hozzáadom az élesztős tejet és a tejfölt és ekkor kezdem el a géppel dagasztatni. Mikor nagyjából kidolgozta, kézzel egynemű gombóccá gyúrom a két kanál liszt segítségével. 

Félreteszem letakarom és hagyom kelni kb. 40 percet. 




Ezután kétfelé veszem és átgyúrom a gombócokat. Gyengén lisztezett szilikonos nyújtólapra teszem kinyújtom




 kockákra vágom, ráteszem a tölteléket és kifli formára hajtom. 




Mindkét gombóccal így járok el. Sütőpapíros tepsire teszem, gyengén leolajozom majd 180 fokos sütőben 30 perc alatt készre sütöm. 
A 20 percben lekentem a tetejüket házi baracklekvárral, így egy kicsit fényesebb a felülete :) 















1 megjegyzés:

  1. Szia, ne haragudj, ez a liszt érdekelne, a kérdésemet, nem jó helyre írtam.
    "Szia, ez a kisfiam kedvence, akiről két hete derült ki, hogy tojásallergiás. Hadd kérdezzem meg, hogy ez a classico vagy a dolci keverék kell hozzá, esetleg ha belinkelnéd a zacskó képét, azt nagyon megköszönném. Holnap megyek Pestre, akkor be is tudnám szerezni. Nagyon köszönöm előre is."

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.