2017. február 28., kedd

Epres muffin és eperkrémes cupcake

Epres  muffin és eperkrémes cupcake



A zöldségesnél gyönyörű epret találtam...na jó....persze aranyáron de nem tudtam ellenállni és vásároltam belőle egy kisebb dobozzal. Szerencsére finom is volt, a nagy részét megettük de maradt belőle egy kicsi, így gondoltam akkor valami epres süti készüljön. De olyan ami gyorsan megvan.
Így lett eperkrémes muffin. 

A krémhez Betti receptjét használtam, én laktózmentes mascarponét tettem hozzá.

 Hozzávalók 12 db muffinhoz: 
  • 300 gramm Mester süteményliszt  (úgy is nagyon finom, hogy 230 Mester sütiliszt és 70 gr mester palacsintatészta liszt) 
  • 160 g Liga vagy lm diétában lm vaj (Aldi) 
  • 150 ml Joya mandulás rizstej
  • 4 db M-es tojás vagy (3 db L méretű)
  • 20 dkg cukor
  • 8 gr sütőpor
  • kb. 8 nagyobb szem eper apróra vágva 
A krémhez: 
  • 10 dkg eper pürésítve
  • 5 dkg porcukor
  • 25 dkg laktózmentes mascarpone 
  • 1 csomag dr. Oetker habfixáló
A mascarponét a habfixálót és a cukrot habosra keverjük robotgéppel majd hozzácsurgatjuk megmosott majd apróra vágott és pürésített epret is. Alaposan kikeverjük és hűtőbe tesszük. 

A muffin elkészítése: 
A szárazanyagot elkevertem, kikevertem a tojásokat a cukorral és a vajjal, majd összeöntöttem a kettőt és homogén masszává kavartam. 

12 lyukas muffinsütőt kibéleltem papírkapszlikkal, a tésztát belekanalaztam, egy kanál tészta majd pár kis eperdarab, erre megint egy kanál tészta és újból eper.  Amikor ezzel végeztem,175- 180 fokon kb. 25-30 perc (tűpróba) alatt (középső rács) készre sütöttem. 







Miután kihűltek, a krémet habzsákba töltöttem és kis csúcsokat nyomtam az eperkrémből a muffinok tetejére. 



























Klári sütőporos pizzája

Klári sütőporos pizzája 




A napokban találtam egy nagyon jó receptet a GM FB csoportban, Klárinál. Annyira guszta volt a fotó, hogy tudtam, ki kell próbálnom. 

Tudom, a pizza élesztős tészta, de van aki eü. okokból élesztőt sem fogyaszthat, így nekik kiváló alternatíva. 

Teljes mértékben a receptleírást követtem, csak én laktózmentes sajtot használtam és kb. 20 ml-vel több vizet felvett a tészta nekem, valamint fél adagot készítettem.  

Itt láthatjátok az eredetit ugye milyen jól néz ki? :) 


Hozzávalók 1 normál méretű pizzához: 
  • 150 gr Mester házi kenyérliszt 
  • 5 gr só 
  • 2 gr sütőpor
  • 125 ml langyos víz (nekem gyúrásnál még felvett keveset) 
  • 1 ek étolaj 
A feltéthez: 
  • sonka apróra vágva
  • lilahagyma 
  • laktózmentes sajt (mozzarella)
  • DM Alnavit bio paradicsompüré 
A száraz hozzávalókat összekevertem, majd hozzáadtam a vizet és az olajat. Enyhén olajos kézzel alaposan átgyúrtam. 
Egy sütőpapíros tepsibe tettem (30x30 cm), illetve nyomkodtam, simítottam a tésztát, még mindig gyengén olajos kézzel.

Rákentem a paradicsomot, megszórtam az apróra vágott sonkával és 180 fokra előmelegített sütőbe tettem kb. 15-20 percre.


Ezután kivettem, rátettem a sajtot és a hagymát is majd visszatoltam a sütőbe és készre sütöttem. Összesen kb. 30-35 perc alatt megsül. 

Nagyon nagyon finom :)








2017. február 20., hétfő

Tiramisu torta

Tiramisu torta



Nagy kedvencünk a tiramisu és a hétvégén vendégek jöttek. 
Babapiskótám nem volt itthon és nagyon kedvem sem volt gyártani, valamint gyerekek is jöttek hozzánk, így adott volt, hogy valamilyen piskóta tuti hogy készülni fog, valószínű, kókuszkocka...de gondoltam a felnőtteknek is legyen valami krémesebb édesség is.  
Így lett a piskóta feléből tiramisu torta. 
Nagyon finom lett, nem lehet abbahagyni :) 

Hozzávalók egy közepes méretű tortához:

  • 5 tojás szétválasztva
  • 5 kanál cukor
  • 5 evőkanál Nagykun rizsliszt
  • 20x25 cm-es tepsi
A tojásokat szétválasztom, a cukrot a dagasztó üstjébe teszem, és a tojásfehérjéket is. A géppel kemény habot verek a fehérjéből. A sárgáját egyenként hozzáadom és óvatosan átkeverem majd a lisztet is. A piskótatésztát egy sütőpapíros tepsibe simítom és 180 fokos sütőben (2) középső rácson 30 perc alatt készre sütöm. 






Hozzávalók a krémhez:
  • 25 dkg laktózmentes mascarpone (LIDL, Aldi)
  • 6 dl laktózmentes habtejszín (Aldi)
  • 3 csomag dr. Oetker habfixáló
  • 1 dl főzött fekete kávé
  • 15 dkg porcukor
  • 1 vaníliás cukor

ezenkívül: Tutti holland kakaópor 

Lefőztem a kávét és félretettem. 
Robotgép táljába tettem a habtejszínt bele a habfixálót és kemény habbá vertem. Míg a gép dolgozott addig a mascarponét kikevertem a porcukorral és a vaníliás cukorral. Ezt hozzáadtam a tejszínhabhoz és alaposan elkevertem. 

A kihűlt piskótát kettévágtam középen. Gyengén megspricceltem a kávéval, de ecsettel is lehet kenegetni, majd rákentem a krém felét. Megszórtam kakaóporral. Rátettem a másik piskótát, azt is kicsit megspricceltem a kávéval és a maradék krémet rákentem, valamint az oldalát is körbekentem. Így tettem a hűtőbe és tálalás előtt megszórtam kakaóporral. 


Próbáljátok ki nagyon finom :)